Maimuta arahnida

Domeniu: eucariote

Regatul: Animale

Subdomeniul: Eumetazoi

Fără rang: simetric cu două fețe

Fără rang: secundar

Tip: acorduri

Subtipul: Vertebrate

Infratype: Maxilar

Supraclasa: cu patru picioare

Clasa: Mamifere

Subclasa: fiare

Infraclasa: placentară

Squadron: Euarchontoglires

Marea echipă: Euarchonta

Păstrătorul păcii: Primatele

Comanda: Primate

Subordonare: Maimuțe

Infrastructura: Maimuta

Parvotryad: maimuțe cu nas larg

Familie: arahnide

Specia: maimuța arahnidă

Cine este o astfel de maimuță, toată lumea știe. Cu toate acestea, nu toată lumea știe cine este. maimuță arahnidă. Acesta este unul dintre cele mai uimitoare și interesante animale de pe Pământ. A primit numele său interesant și neobișnuit datorită asemănării incredibile cu păianjenii. Au un corp fragil, un cap mic și foarte lung, apucând membrele și coada. Aceste caracteristici vă permit să o comparați cu păianjeni, care au și aceleași membre lungi și tenace. Localnicii numesc astfel de animale kats.

Originea vizualizării și descrierea

Foto: maimuța arahnidă

Maimuța arahnidă aparține mamiferelor, o clasă de primate. Este un reprezentant al familiei maimuțelor cu nasul larg. La rândul său, familia este împărțită în mai multe subspecii. Astăzi are aproximativ trei duzini de subspecii.

În mod surprinzător, până în secolul al XVI-lea, maimuțele au fost numite „opitsy”. Cu toate acestea, cercetătorul rus Afanasy Nikitin, după o lungă călătorie în India, a adus de acolo numele „abuza”. Tradus din limba locală, a fost interpretat ca tată al curviei. De atunci, a prins rădăcină și s-a schimbat treptat într-o „maimuță”.

Aspect și caracteristici

Foto: maimuță arahnidă animală

Reprezentanții familiei maimuțelor cu nasul larg sunt considerați una dintre cele mai mari maimuțe care trăiesc în această zonă. Lungimea corpului animalelor este de la 40 la 65 de centimetri. Au o coadă foarte lungă și subțire. Dimensiunea sa este aproape egală cu lungimea corpului și uneori o depășește. În medie, lungimea cozii este de la 50 la 90 de centimetri. Greutatea corporală a unui adult este cuprinsă între 2,5 și 9-10 kilograme.

La arahnide, dimorfismul sexual este pronunțat. Femelele adulte sunt semnificativ mai mari decât bărbații.

Arahnidele au un cap mic și un corp zvelt, tonifiat. Corpul este acoperit cu păr gros. În zona capului, părul se află în așa fel încât să creeze senzația prezenței unui pieptene, există o bandă deschisă, bej sau galbenă. Culoarea părului poate varia de la maro închis la negru profund. Depinde de condițiile climatice și de habitatul animalului.

Aceste animale au membre foarte lungi, agățate și tenace. Atât părțile posterioare, cât și cele anterioare au patru degete. Degetul mare este atrofiat sau este la început. Nu joacă niciun rol în apucarea, mișcarea. Primele membre sunt puțin mai lungi decât membrele posterioare. Coada este lungă, subțire și foarte puternică. Maimuțele pot atârna liber de o ramură de copac, rămânând doar pe coadă. În partea inferioară a cozii există așa-numitele scoici, care permit cozii să fie atât de tenace și puternice. Coada este a cincea membră a animalelor. Ele pot apuca cu ușurință mâncare, diverse obiecte.

Arahnidele sunt împărțite în koat și urleti. Paltoanele se disting prin faptul că lungimea părului la brâu de umăr este mult mai mare decât la membre și abdomen.

Unde locuiește maimuța arahnidă?

Foto: Maimuța Arahnidă Neagră

Ca habitat, animalele aleg păduri tropicale cu vegetație densă, precum și teren montan.

Habitate geografice ale maimuței:

  • America Centrală și de Sud
  • Bolivia;
  • Peru;
  • Guyana;
  • Brazilia;
  • Mexic.

Maimuțele arahnide locuiesc în principal în pădure tropicală pe coasta Atlanticului. Maimuta isi petrece cea mai mare parte a vietii urcand in copaci. Ei trăiesc doar în partea superioară a copacilor, unde prădătorii nu pot ajunge, și în special oamenii. Animalele trăiesc doar pe acei copaci care au o coroană pufoasă, lată, acoperită din abundență de frunze. Arbori înalți, multe ramuri, vegetație bogată, diversă, sunt condiții indispensabile existenței acestei specii de mamifere. Ele pot exista aproape de locurile de așezare umană, deoarece nu le este deloc frică de asta. Maimuțele iau adesea mâncare din mâinile omului.

Adesea aleg o zonă muntoasă ca regiune pentru a trăi. Este tipic să trăiești în pășuni de pădure de munte la o altitudine de 700 până la 1700 de metri deasupra nivelului mării. Ele sunt o parte integrantă a florei și faunei pădurilor tropicale. Ei distribuie semințele diferitelor tipuri de vegetație din zonă. Acestea tind să arunce în jos fructele copacilor, florilor și semințelor cu care se hrănesc. Aceasta servește ca sursă de hrană pentru alți rezidenți din zonă.

Ce mănâncă maimuța arahnidă?

Foto: maimuța arahnidă

Maimuțele arahnide se hrănesc în principal cu alimente vegetale. Baza dietei este frunza suculentă, verde. Cu toate acestea, maimuțele nu sunt limitate la un singur frunziș.

Ce este inclus în dieta unui animal:

  • plante cu flori;
  • semințe;
  • legume, fructe - curmale, mango, banane;
  • omizi;
  • ouă de păsări;
  • miere;
  • ciuperci;
  • nuci;
  • specii de lemn moale;
  • insecte mici în cazuri rare.

De remarcat este faptul că vegetația verde reprezintă doar 20-25% din dieta totală. 35-40% sunt fructe și legume. În sezonul ploios, când este dificil să găsești fructe în pădurile tropicale, maimuțele compensează lipsa lor de semințe. Mânca de bună voie animale lăstari tineri, rinichi. În medie, maimuțele mănâncă 1,5 - 3 kilograme de alimente pe zi. Aproximativ 4-5 ore pe zi sunt petrecute pe o masă. Mai mult, aceste maimuțe preferă daruri exclusiv copt și suculente ale pădurii.

Caracteristici ale caracterului și stilului de viață

Foto: maimuță arahnidă animală

Arahnidele nu sunt animale solitare. Ei tind să trăiască în grupuri. Într-un grup, există până la două duzini de persoane adulte. La rândul său, fiecare grup este împărțit în subgrupuri mai mici de 4-6 indivizi. De regulă, subgrupurile mici sunt familii separate. Combinarea în subgrupuri mici se poate face în funcție de interese. Bărbații sunt mai predispuși să se separe de grup, în special în căutarea hranei. Un grup separat selectează anumiți copaci pentru viață. Maimuțele practic nu coboară de pe vârfurile copacilor în pământ. Este neobișnuit să meargă pe pământ. Fiecare turmă mare are propriul său lider, un lider.

Maimuțele se străduiesc pentru curățenie. Unele persoane petrec o cantitate mare de timp curățându-și blana.

Cea mai mare activitate a maimuțelor este observată în timpul zilei. Ei petrec cea mai mare parte a timpului pe treetops. Acolo își iau mâncarea și se ascund de prădători. Animalele sar cu ușurință și rapid din ramură în ramură. Le place să se joace între ei, să călătorească, să exploreze noi teritorii. Aproximativ o jumătate de zi merge în concediu. Maimuțele cheltuiesc multă putere și energie alergând în copaci. Ei trebuie să-și recapete puterea.

Pentru o ședere peste noapte, animalele aleg coroanele copacilor înalți. În întuneric, ei dorm mai ales. Diferite persoane aleg să stea peste noapte una lângă alta. Copiii dorm mereu cu mama lor. Maimuțele se apropie de pericol. Dacă se simt amenințați, apropierea unui prădător, ei fug cu mare viteză, scăpând pe vârfurile copacilor înalți. Maimuțele sunt considerate animale active, prietenoase. Agresiunea este extrem de rară. Pot apărea lupte între bărbați dacă ambii susțin că sunt aceeași femeie. Cel mai puternic mascul câștigă. Învinsul pur și simplu se retrage în căutarea altei doamne.

În căutarea hranei, adulții sunt capabili să se deplaseze pe distanțe relativ lungi. Ei depășesc până la trei kilometri. Când întâlnesc persoane noi, maimuțele tind să ducă un ritual de cunoaștere. Adulții pot scutura capul, pot slăbi ramurile copacilor și zgârie pieptul. Aceste animale tind să scoată o gamă destul de largă de sunete diferite. Aceștia pot urla tare, străpungând, emite un vecin de cal, să latre etc.

Structura socială și reproducerea

Foto: Spider Monkey Cub

Sezonul de împerechere al arahnidelor nu are sezon. Se pot împerechea în orice moment al anului. Bărbatul selectează femela care îi place și începe să aibă grijă de ea. Femela o observă și o evaluează. Dacă este gata să intre într-o căsătorie cu el, ea își spală haina. După ce femela a făcut reciprocitate, masculul marchează teritoriul. Apoi, indivizii se împerechează.

Femela poartă doar un copil. Sarcina durează 8 luni. Copiii sunt născuți slabi și neputincioși. Mama își dedică tot timpul îngrijirii bebelușilor. Ea dă urmași o dată la 3-4 ani. Primul an și jumătate, copiii își petrec călăritul pe mama lor. De la vârsta de 4-5 luni, bebelușii încep să mănânce diverse alimente de origine vegetală. Până în această perioadă, sursa de nutriție este laptele matern. Indivizii ajung la pubertate la vârsta de 3,5-4,5 ani. Ele încep să existe independent la vârsta tocurilor și a anilor. Doar o femelă este angajată să crească pui.

Trebuie menționat că, în perioada căsătoriei și care îi poartă pe cei mici dintr-un grup, aceștia sunt extrem de negativ dispuși către străini. În această perioadă, manifestarea agresiunii, atacurilor, luptelor nu este exclusă.

Puștii care au împlinit vârsta de un an încep să învețe să se miște independent, să urce în copaci. În această perioadă, aceștia manifestă interes față de alți indivizi ai grupului, în special de aceiași copii. Au tendința de a se juca și de a juca. Speranța medie de viață in vivo este de 35-40 de ani. Speranța de viață a femeilor este ceva mai lungă decât a bărbaților. Capabil să trăiască în captivitate. Se adaptează bine condițiilor de mediu. În captivitate, ei sunt capabili să dea și urmași.

Inamicii naturali ai maimuței arahnide

Foto: maimuța arahnidă

Când trăiesc în condiții naturale, maimuțele arahnide au dușmani care le pot vâna.

Dușmani ai maimuței cu nasul larg:

  • păsări de pradă - vulturi, ermini, harpii;
  • leoparzi;
  • jaguari;
  • oceloți.

Deteriorarea mare a populației de maimuțe arahnide aduce activitate umană. Deforestarea, dezvoltarea teritoriilor mai mari, precum și prinderea puii. În plus, vânătorii și braconierii distrug un număr mare de animale pentru a obține piele și carne.

Starea populației și a speciilor

Foto: pui de maimuță arahnidă

Până în prezent, numărul acestei specii de maimuțe este semnificativ redus. Având în vedere că o femeie matură sexuală naște în cantitate de un pui la fiecare 3-4 ani pentru a restabili populația și a crește numărul este destul de dificilă. În plus, puii se nasc foarte slabi și neputincioși. Un număr mare dintre ei mor în primele luni de viață. Despădurirea activă și braconajul provoacă daune grave speciilor. Potrivit Asociației Zoologilor, în 2005 numărul acestei specii de primate a fost de 1.400 de indivizi.

Paiană maimuță păianjen

Foto: maimuța arahnidă din cartea roșie

Pentru a păstra specia, maimuța arahnidă este listată în Cartea Roșie. În Brazilia, vânarea acestor animale este strict interzisă, iar încălcarea acestei legi este pedepsită penal. Arahnidilor li s-a acordat un statut vulnerabil. Până în prezent, dintre cele nouă subspecii existente ale acestor maimuțe, opt sunt pe punctul de a extermina complet.

În Brazilia, zoologii învățați dezvoltă și implementează un set de măsuri pentru conservarea și îmbunătățirea speciei. Se creează grădină zoologică specială, arii protejate naționale în care sunt create cele mai potrivite condiții pentru viața și reproducerea persoanelor. Cele mai mari și cele mai renumite grădini zoologice sunt Curitiba și Sorocaba. Există, de asemenea, un program special de reproducere în captivitate.

Maimuta arahnida este un animal uimitor. Uimeste prin harul, harul si dexteritatea sa, este capabil de a sari de la ramură la ramură la o asemenea viteză, încât chiar și urmărirea ei este destul de dificilă. Membrele lungi și o coadă unică se găsesc doar la această specie.

Urmărește videoclipul: STUDIU. CÂT MĂNÂNCĂ PĂIANJENII (Martie 2020).

Lasă Un Comentariu