Girafa (Giraffa camelopardalis)

Este imposibil să nu observați sau să confundați cu altcineva. O girafă este vizibilă de departe - un corp remarcat caracteristic, un cap mic pe un gât disproporționat alungit și picioare lungi puternice.

Descrierea girafei

Giraffa camelopardalis este recunoscut pe drept drept cel mai înalt dintre animalele moderne. Masculii cu o masă de 900-1200 kg cresc până la 5,5-6,1 m, unde aproximativ o treime din lungimea cade pe gât, care constă din 7 vertebre cervicale (ca în majoritatea mamiferelor). La femei, înălțimea / greutatea este întotdeauna ceva mai mică.

Apariție

Jirafa a prezentat cel mai mare mister fiziologilor, care au fost nedumerați cum face față supraîncărcărilor cu o ridicare / coborâre accentuată a capului. Inima gigantului este situată la 3 m sub cap și la 2 m deasupra copitelor. Prin urmare, membrele sale trebuie să se umfle (sub presiunea unei coloane de sânge), ceea ce nu se întâmplă în realitate și a fost inventat un mecanism complicat pentru a oferi sânge creierului.

  1. Există valve de blocare în vena cervicală mare: acestea întrerup fluxul de sânge pentru a menține presiunea în artera centrală care duce la creier.
  2. Mișcările capului nu amenință girafa cu moartea, deoarece sângele său este foarte gros (densitatea globulelor roșii este de două ori mai mare decât densitatea celulelor sanguine umane).
  3. O girafă are o inimă puternică de 12 kilograme: pompează 60 de litri de sânge pe minut și creează de 3 ori mai multă presiune decât oamenii.

Osiconii decorează capul artiodactilului - o pereche (uneori 2 perechi) de coarne cu blană. Adesea în centrul frunții există o creștere osoasă, similară cu un alt corn. Jirafa are urechi proeminente îngrijite și ochi negri înconjurați de genele groase.

Acest lucru este interesant! Animalele au un aparat oral uimitor, cu o limbă violetă flexibilă de 46 cm lungime. Părul crește pe buze, furnizând creierului informații despre gradul de maturitate al frunzelor și prezența spinii.

Marginile interioare ale buzelor sunt punctate cu sfarcuri care țin planta, tunsă de incisivii inferiori. Limba trece pe lângă spini, se pliază într-un jgheab și se înfășoară în jurul unei ramuri cu frunze tinere, trăgându-le spre buza superioară. Petele de pe corpul girafei sunt concepute pentru a-l masca printre copaci, imitând jocul de lumină și umbră în coroane. Corpul inferior este mai luminos și lipsit de pete. Culoarea girafelor depinde de zonele în care trăiesc animalele.

Stil de viață și comportament

Aceste artiodactile au o vedere, miros și auz excelente, susținute de o creștere fenomenală - toți factorii din agregat vă permit să observați rapid inamicul și să-i urmați pe tovarășii lor la o distanță de 1 km. Jirafele se hrănesc dimineața și după o siesta, care se desfășoară într-o jumătate de somn, ascunzându-se la umbra salcâmului și guma de mestecat. În acest moment, ochii sunt pe jumătate închiși, dar urechile se mișcă constant. Un vis adânc, deși scurt (20 de minute) le vine noaptea: uriașii se ridică sau cad din nou pe pământ.

Acest lucru este interesant! Se culcă, ridicând un spate și ambele picioare din față. Jirafa își extinde al doilea picior lateral în lateral (pentru a se ridica rapid în pericol) și își pune capul pe ea, astfel încât gâtul să se transforme într-un arc.

Femelele adulte cu copii și animale tinere trăiesc, de obicei, în grupuri de până la 20 de persoane, dispersate când pășesc în pădure și se unesc în aer liber. O legătură inextricabilă se păstrează numai în rândul mamelor cu copii: restul părăsesc grupul sau se întorc.

Cu cât este mai multă hrană, cu atât comunitatea este mai mare: în sezonul ploios include cel puțin 10-15 indivizi, într-o secetă - nu mai mult de cinci. Animalele se mișcă în principal prin ambulă - un pas neted în care ambele picioare drepte și apoi stângi sunt implicate alternativ. Ocazional, girafele își schimbă stilul, trecând la un galop lent, dar nu rezistă la o astfel de mers mai mult de 2-3 minute.

Curse galopante este însoțită de noduri adânci și înclinații. Acest lucru se datorează unei deplasări în centrul de greutate, în care girafa este forțată să-și sprijine gâtul / capul pentru a ridica simultan picioarele din față de pe sol. În ciuda unei alergări destul de penibile, animalul dezvoltă o viteză bună (aproximativ 50 km / h) și este capabil să sară peste obstacole până la 1,85 m înălțime.

Câte girafe trăiesc

În condiții naturale, acești colosi trăiesc mai puțin de un sfert de secol, în grădini zoologice - până la 30-35 de ani. Primii sclavi cu gât lung au apărut în parcurile zoologice din Egipt și Roma în jurul anului 1500 î.Hr. Jirafele au ajuns pe continentul european (Franța, Marea Britanie și Germania) abia în anii 20 ai secolului înainte.

Au fost transportate cu vapoarele, apoi au condus pur și simplu peste pământ, punând sandale de piele pe copitele lor (pentru a nu se dezbrăca) și acoperindu-le cu pelerine de ploaie. În zilele noastre, girafele au învățat să se reproducă în captivitate și se găsesc în aproape toate grădinile zoologice cunoscute.

Important! Anterior, zoologii erau convinși că girafele „nu vorbeau”, dar ulterior au aflat că dispun de un aparat vocal sănătos, reglat să emită multe semnale sonore.

Așadar, puii înspăimântați scot sunete subtile și jale, fără să-și deschidă buzele. Masculii urlând urlă tare, după ce au atins apogeul excitației. În plus, cu emoție puternică sau în timpul luptei, masculii se învârtesc sau tusesc răgușit. Cu o amenințare externă, animalele sforăie, eliberând aer prin nări.

Subspecii de girafe

Fiecare subspecie se distinge prin nuanțe de culoare și zona de reședință permanentă. După multe dezbateri, biologii au ajuns la concluzia că există 9 subspecii între care uneori sunt posibile cruci.

Subspecii moderne de girafă (cu zone de habitat):

  • Girafa angoleză - Botswana și Namibia;
  • Girafa Cordofan - Republica Centrafricană și Sudanul de Vest;
  • Thornicroft Giraffe - Zambia;
  • Girafa vest-africană - acum doar în Ciad (fosta toată Africa de Vest);
  • Girafa Masai - Tanzania și sudul Keniei;
  • Girafa Nubiană - Etiopia de Vest și Sudanul de Est;
  • Jirafa reticulată - sudul Somaliei și nordul Keniei;
  • Girafa Rothschild (Girafa Uganda) - Uganda;
  • Jirafa sud-africană - Africa de Sud, Mozambic și Zimbabwe.

Acest lucru este interesant! Chiar și printre animalele aparținând acelorași subspecii, nu există două girafe absolut identice. Modelele observate pe lână sunt asemănătoare cu amprentele și complet unice.

Habitat, habitat

Pentru a privi girafele, trebuie să mergi în Africa. Animalele trăiesc acum în savanele și pădurile uscate din Africa de Sud / Est, situate la sud și sud-est de Sahara. Girafe care au locuit teritorii la nord de Sahara au fost exterminate cu mult timp în urmă: ultima populație a trăit pe coasta Mediteranei și în Delta Nilului în era Egiptului Antic. În secolul trecut, gama s-a redus și mai mult, iar cele mai mari populații de girafe trăiesc astăzi doar în rezerve și rezerve.

Dieta cu girafă

Masa zilnică a unei girafe durează în total 12-14 ore (de obicei la răsărit și la apus). Delicatețe preferată - copaci de salcâm care cresc în diferite părți ale continentului african. Pe lângă soiurile de salcâm, meniul include de la 40 până la 60 de specii de vegetație lemnoasă, precum și iarbă tânără înaltă, care încolțește sălbatic după ploile abundente. În secetă, girafele trec la un aliment mai puțin apetisant, începând să ridice păstăi de salcâm uscate, frunze căzute și frunze dure ale plantelor care tolerează absența umidității.

La fel ca restul rumegătoarelor, girafa re-mestecă masa plantelor, astfel încât să fie absorbită mai repede în stomac. Aceste artiodactile sunt înzestrate cu o proprietate curioasă - mestecă fără a opri mișcarea, ceea ce crește semnificativ timpul de pășunat.

Acest lucru este interesant! Girafele sunt denumite „smocuri”, deoarece culeg flori, lăstari tineri și frunze de copaci / arbuști care cresc la o înălțime de 2 până la 6 metri.

Se crede că în raport cu dimensiunea (înălțimea și greutatea), girafa mănâncă foarte moderat. Masculii mănâncă zilnic circa 66 kg de verdeață proaspătă, femelele - cu atât mai puțin, până la 58 kg. În unele regiuni, animalele, care compensează lipsa componentelor minerale, absorb pământul. Acești artiodactili pot face fără apă: intră în corpul lor din alimente, care este de 70% umiditate. Cu toate acestea, mergând la surse cu apă curată, girafele îl beau cu plăcere.

Inamicii naturali

În natură, acești giganți au puțini dușmani. Nu toată lumea îndrăznește să atace un astfel de colos și chiar suferă de copite puternice care doresc puțin. O singură lovitură exactă - iar craniul inamicului este împărțit. Dar se întâmplă atacuri asupra adulților și mai ales a jirafelor tinere. Lista inamicilor naturali include prădători precum:

  • lei;
  • hiene;
  • leoparzi;
  • câini hienoizi.

Martorii oculari care au vizitat rezervația naturală Etosha din nordul Namibiei au povestit cum leii au sărit pe o girafă și au reușit să îi mănânce gâtul.

Creșterea și descendența

Jirafele sunt gata de dragoste în orice moment al anului, dacă, desigur, au intrat în vârsta purtătoare de copii. Sunt 5 ani pentru o femeie când naște primul copil. În condiții favorabile, păstrează fertilitatea de până la 20 de ani, aducând urmași în fiecare an și jumătate. La bărbați, abilitățile de reproducere se deschid mai târziu, dar nu toți indivizii maturi au acces la corpul femeii: cei mai puternici și cei mai mari au voie să se împerecheze.

Acest lucru este interesant! Un bărbat matur sexual trăiește adesea în statutul de singur, mergând până la 20 de km pe zi, în speranța de a găsi un partener, pe care bărbatul alfa îl împiedică în orice fel. Nu permite să se apropie de femelele sale, intrând în luptă dacă este necesar, unde gâtul devine arma principală.

Jirafele își bat capul, direcționând loviturile în burta inamicului. Cuceririle se retrag, urmărite de cuceritor: el conduce inamicul câțiva metri, apoi îngheață într-o poză de triumf, cu coada în sus. Bărbații inspectează toți partenerii potențiali, adulmecându-i pentru a se asigura că sunt pregătiți pentru actul sexual. Rulmentul durează 15 luni, după care se naște un vițel de doi metri (foarte rar doi).

La naștere, femela se află lângă grup, ascunzându-se în spatele copacilor. Ieșirea din pântecele mamei este însoțită de sporturi extreme - un nou-născut de 70 de kilograme cade la pământ de la o înălțime de 2 metri, deoarece mama îi naște în timp ce stă în picioare. La câteva minute după aterizare, copilul ajunge în picioare și după 30 de minute bea deja laptele mamei. După o săptămână, aleargă și sare, în 2 săptămâni încearcă să mestecă plante, dar nu refuză laptele până la un an. La 16 luni, tânăra girafă părăsește mama.

Starea populației și a speciilor

Jirafa este o personificare vie a savanei africane, este pașnic și se înțelege bine cu oamenii. Nativii au vânat artiodactilii fără multă fervoare, dar după ce au umplut animalul, au folosit toate părțile sale. Carnea era consumată, corzile pentru instrumente muzicale erau făcute din tendoane, scuturile erau făcute din piele, ciucurile erau făcute din păr și brățări frumoase erau făcute din coadă.

Jirafele au locuit aproape întreg continentul până când au apărut oameni albi în Africa. Primii europeni au împușcat girafe pentru pielea lor excelentă, din care au primit piele pentru curele, vagoane și dăunători.

Acest lucru este interesant! În zilele noastre, girafei i s-a atribuit statutul de IUCN (LC) - specia care provoacă cea mai mică îngrijorare. În această categorie, el se află pe paginile Cartii Roșii Internaționale.

Ulterior, vânătoarea s-a transformat într-o adevărată barbarie - coloniștii europeni înstăriți au exterminat girafe doar pentru propria lor plăcere. Sute de animale au fost ucise în timpul safariului, tăindu-și doar cozile cu ciucuri ca trofee.
Rezultatul unor astfel de acțiuni monstruoase a fost o reducere a animalelor cu aproape jumătate. În zilele noastre, girafele sunt rareori vânate, dar populația lor (în special în Africa centrală) continuă să scadă din alt motiv - din cauza distrugerii habitatului.

Urmărește videoclipul: Girafa Giraffa camelopardalis Vídeo (Martie 2020).

Lasă Un Comentariu